Spanjaard traint na aanslepende knieproblemen opnieuw mee met de groep

Victor Vazquez: de missing link van Garrido

Victor Vazquez traint opnieuw mee met de Brugse A-kern. De Spanjaard stond door een blessure aan de patellapees meer dan een maand aan de kant, maar lijkt daar nu definitief van verlost te zijn. En dat tot groot jolijt van Club-coach Juan Carlos Garrido.

Negen minuten. Dat is voorlopig de trieste balans wat het aantal speelminuten van Vazquez in de Jupiler Pro League betreft. De Spaanse middenvelder kampt al sinds de voorbereiding met problemen aan de knie waardoor hij zo goed als de volledige competitiestart moest missen. Tot nu. Vazquez lijkt na een maand hard werken opnieuw volledig fit en illustreerde dat door op de dinsdagtraining voluit te gaan in de onderlinge matchvorm. Indien alles naar wens verloopt, mag de gewezen Barcelona-speler straks zijn wederoptreden maken in de topper tegen RSC Anderlecht. Geen moment te vroeg voor trainer Juan Carlos Garrido. Die zag zijn ploeg de laatste maanden op een matig niveau voetballen en hoopt dan ook dat de terugkeer van Vazquez het spelpeil van blauw-zwart danig de hoogte zal injagen. Niet onterecht, de Spanjaard vormt immers de oplossing voor drie Brugse problemen.

Vaste nummer 10

Met de terugkeer van Vazquez komt er een einde aan de zoektocht van Garrido naar een nummer 10. De Spaanse trainer probeerde in dit prille seizoen al Shangyuan Wang, Eidur Gudjohnsen en Jesper Jorgensen uit als aanvallende middenvelder en opteerde tegen Lierse zelfs voor het duo Jorgensen-Vadis Odjidja als offensieve centrumspelers. Steeds zonder het gewenste resultaat. Met Vazquez krijgt Garrido opnieuw een zuivere spelverdeler te zijner beschikking die goed tussen de linies weet te lopen en het spel op het juiste moment kan versnellen.

Meer creativiteit

Van de twaalf velddoelpunten die blauw-zwart in de competitie al maakte, kwamen er vier op assist van Lior Refaelov en vijf op pass van Maxime Lestienne. Mooie cijfers voor de twee flankspelers, maar tevens een bewijs hoe afhankelijk Club momenteel is van deze twee spelers. De terugkeer van Vazquez moet dan ook op dit vlak soelaas brengen. De Spanjaard geldt, in tegenstelling tot ‘werkpaard’ Wang en ‘loper’ Jorgensen als een creatieve middenvelder die met één pass een verdediging kan opensplijten. Zijn aanwezigheid moet het aanvallende compartiment van Club opnieuw onvoorspelbaar maken.

Man van de hoop

Tot slot speelt de terugkeer van de Spanjaard ook een rol op het mentale vlak. Het Europese debacle en het matige voetbal in de vaderlandse competitie moeten toch voor wat twijfels gezorgd hebben in het hoofd van deze nog jonge groep. De aanwezigheid van een speler als Vazquez, geschoold in La Masía en vorig seizoen goed voor twaalf assists, moet dan ook een vertrouwensboost geven. Daarnaast heerst in Brugge nog steeds het geloof dat ze door het vele blessureleed nog steeds niet het beste van Vazquez gezien hebben. Indien de Spanjaard zich de komende tijd fysiek staande weet te houden, moet hij in staat geacht worden dit Brugge beter te doen laten voetballen. En zo onrechtstreeks het hachje van zijn coachende landgenoot te redden.

Plaats een reactie